HTML

Szentpéteri Nagy Richard: Múltat s jövendőt

2013.01.09.

A közvélemény nagy része - az Alaptörvény népszerűsítését célzó számtalan kormányzati kísérlet és vizuális giccs ellenére - nem érzi magáénak a törvényt, értékeivel nem azonosul, megoldásait nem fogadja el, bár a hibáit sem ismeri kellően. Készült kutatás arról, hogy társadalmunk nagyobbik része inkább vallotta alaptörvényének az előző, köztársasági alkotmányt, mint a ma hatályos alapnormát. A szilveszterkor egyéves születésnapját ünneplő, Magyarország Alaptörvényének nevezett dokumentum annál a hatalomnál is népszerűtlenebb, amely létrehozta.

Mégis azt kell mondanunk, helyesebb volna, ha a jogállam újjáépítését Magyarország, midőn majd eljön az ideje, nem az alkotmányozással kezdené. Hazánknak az Alaptörvény lecserélésével még hosszú évekig nem kell foglalkoznia, az alkotmányozás újabb fáradságába nem kell belefognia, egy új alkotmány létrehozását nem kell elkapkodnia. Temérdek munka vár majd az új győzőkre, irdatlan a tennivaló. A nemzeti együttműködés rendszerének számtalan jogforrását szisztematikusan és következetesen át kell alakítani, hosszú távon magát e rendszert is újjá kell alkotni, a jogállamot újra létre kell hozni, de az alkotmányozásnak nem a munka elején, hanem a végén kell elkövetkeznie.

A teljes írás itt érhető el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szalaykor.blog.hu/api/trackback/id/tr135009160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása