HTML

[Konferencia] Az Alkotmányos Jogállam 2013. május 13. ATV

2013.05.15.

Az ATV beszámolt a Szalay László Kör és a Pénzügykutató Zrt. konferenciájának választási rendszerről szóló szekciójáról.

„Szisztematikusan építették fel a rendszert, minden arra van kihegyezve, hogy egy centrális politikai erő hosszú távra meg tudja szerezni a hatalmat, a legitim hatalmat a választási rendszer révén” – mondta Szoboszlai György választási szakértő, az OVB volt tagja. Ez az a tételmondat, amelyben minden meghívott szakértő egyetértett. Szerintük a Fidesz hatalmon tartását szolgálja egyebek között az egyéni választókerületek átrajzolása, és a külhoni magyarok szavazatai. „Ellenőrizhetetlen az, hogy hányan szavaznak, és hogyan szavaznak” – vélekedett Szoboszlai.

László Róbert, a Political Capital szakértője szerint a külhoni voksok minimálisan befolyásolják csak a szavazást, kivéve, ha nagyon kiegyenlített a verseny. „Az elmúlt hat választás közül ötnél valószínűleg semmilyen hatással nem lett volna… de ha a 2002-est vesszük, ezt a szűk különbséget meg is tudta volna fordítani néhány külhoni voks” – fogalmazott László Róbert.

Tóth Zoltán azt mondta, az április 8-án elfogadott választási törvényben jócskán vannak még fehér foltok, mondott egy példát. „Ez azt jelenti, hogy hiába küzdötte át magát mondjuk egy újonnan alakult párt a hatósági processzuson, ha a nemzeti választási bizottság bármilyen indok miatt úgy dönt, nem veszi fel, nem indulhat el a választáson” – mondta Tóth Zoltán.

Szigetvári Viktor, a Haza és haladás egyesület alelnöke és kampányfelelőse botránynak nevezte, hogy egy évvel a választások előtt még vannak nyitott kérdések. A konferencián az igazságszolgáltatási rendszer is terítékre került. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Baka András bírálta az új rendszert. Azt mondta, Európában egyedülálló igazgatási modellt hoztak létre itthon. Bíróságok ott működnek, ahol nem feltétlenül indokolt, ahol kellene, ott viszont nincs. Problémásnak nevezte, hogy alkotmánybíróként olyanok bírálják felül a törvényeket, akik előtte képviselőként részt vettek azok előkészítésében. Az általa korábban elnökölt Legfelsőbb Bíróság pedig, mint mondta, csak a nevében változott Kúriává.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szalaykor.blog.hu/api/trackback/id/tr895301695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása